Sunday 27 March 2011

Jordania: Madaba

2010-es legényes kiruccanása Jordániába vezetett. Az előzőkből tanulva, úgy saccoltuk, hogy az ideális létszám az 5 személy (ennek főleg gazdasági okai voltak: autó bérlés, stb). Így aztán nekivágtunk az ismeretlennek egy LonelyPlanet könyv kíséretében és a világhálón talált 1-2 tanáccsal.

A kis csapat a Budapesti reptéren - elég késő lévén, már nagyokat pillantottunk, várva hogy a vasmadár gyomrába beülhessünk! A csapat: Boti, Ferenc, Edu, Pali meg én.

Amman repülőterére érkeztünk (Ekkorra már Ferenc is megnyugodhatott - túléltük a repülést), ahol lehetett aggódással kezdeni, mert nem várt senki. Egy óra elteltével érkezett meg a kölcsönzött autónk, és kiderült, hogy a kért 307-es Peugeot helyett egy 3-as Mazdát tud rendelkezésünkre bocsájtani - hát nem volt mit tenni, elfogadtuk és nekivágtunk az ismeretlennek!

A fővárost elkerültük, egyenesen neki a Holt tengernek, de előtte betértünk a híres Madaba-ba.
Nagyon korán érkeztünk, az utcákon fújt a szél, nagy ritkán láttunk 1-1 embert. Az autót leparkoltuk (fenti kép) és nekiláttunk a nevezetességek felkutatásának.
A mecset előre, de közben meg is lehet pihenni :) Azért egyikünk sem merte bevállalni azt, hogy beleül...
Arab világ mecset nélkül? Hát itt is találni néhányat, de ez különösen szépen pompázott a hajnali napsütésben!
Kisértetiesenen csendes volt a város. Az zsúfolt üzletek pihentek még! Néha egy autó elszáguldott mellettünk...
Madaba, avagy a mozaik város. A keresztény épületeket mozaik freskók díszítik. Több templom is van a városban, viszont a hajnali órának köszönhetően, egyiket sem tudtuk megnézni!
- photo: K.Boti -
Eduval keressük a Szent György görög-katolikus templomot a LonelyPlanet segítségével... meg is találtuk, de annak is zárva voltak kapui!
- photo: A.Eduard -
Ballag a csapat! Eszméletlen volt a minőség és a ígénytelenség kontrasztja. Az utcák nagyon jó minőségűek voltak - az aszfalt vagy a térkő nagyon precízen volt elhelyezve - a szakembereink tanulhatnának tőlük, na de a kosz és a szemét! Elképesztő egy igénytelen nép!

Kupaktanács: két lehetőségünk volt, várunk még legalább 3 órát, hogy bemehessünk néhány helyre, vagy megyünk tovább, több időt hagyva más nevezetességre! Az utóbbit választottuk!

No comments: