Sunday 27 March 2011

Jordania: Az út a Holt tengerhez

Jöttek is a nevezetességek egymás után! Nebo hegyén álltunk meg legközelebb. Mivel tavasz van, ezért a kopár hegyeken még látszott a zöld fű, de a nagyobb növényzet nem jellemző a tájra. A szél is erősen fújt!
Azt mondják, Mózes innen pillantotta meg a Kánaánt!
Hát erre a helyiek is készülnek, már alkotják makettjét Mózes útjának! Jövőre majd a boldog és pénzes turisták boldogan fizetnek azért, hogy megtekinthessék Mózes kalandos útját, sőt lehet ha még idegen vezetőt is fogadnak erre a 100 m-re! :)
Nem tudom Mózes szeme elé mi tárult, de mi ezt láttuk! Középen folyik a Jordán folyó, ami megközelíthetetlen hiszen a határ Izraellel pont a folyón van. A jobboldali hegyek Jordániához, a baloldali hegyek már Izraelhez tartoznak! Így igazán osztoznak a völgyön. El tudom képzelni, hogy annak idején azért sokkal zöldebb volt e vidék, hisz kevésbe volt használva mesterségesen a víz.
Ez a kép baloldali folytatása az előzőnek - itt láttuk meg először a Holt tengert! Először meg akartuk nézni a folyót. Nem jött össze - bár megtaláltuk az a helyet is, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust, de 12Eur/fő-ért úgy döntöttünk elég lesz merítkezni hangulatából, azzal vigasztalva magunkat, hogy végül is ez is valószínűleg egy kamu hely, hisz a sok keresztény turistának amúgy is mindegy!
- photo: K.Boti -
Érdekes volt számomra az itteni élet... nem nagyon láttam falvakat, igazából azt lehetne mondani, hogy vannak kis települések, közepesek, nagyok... de azonosak az épületek! És vannak a sátortáborok! Szerintem ezek felelnek meg a minálunk ismert faluknak! Hát sokáig gondolkodtunk, hogy be tudnánk vállalni ezt az életstílust vagy nem - a végére meg egyöntetűen elhatároztuk, hogy ezt nem nekünk találták ki! :)
- photo: A.Eduárd -
Egy nagy vödör paradicsom 1 euroért! Ez aztán a vásár - már láttuk benne a business-t :)
- photo: K.Boti -
A holt tenger partján hanyathomlok rohantunk fürödni, de amikor a partot megpillantottuk, rögtön elment a fürdéstől a kedvünk! Ritka egy koszos part volt - bár ez a helyieket egyáltalán nem zavarta! A fürdőruhájuk megegyezik az utcai ruhával - térdig belemennek és kész is a nagy lubickolás!
- photo: K.Boti -
Úgy képzelem el mintha a városi szemétdombon lennék! A távolban egy pár vízipipált - egyszer sem pillantottak felénk - jól el lehettek szállva :)
- photo: K.Boti -
Kedvencem a tusoló és az öltöző, természetesen ez mind egy ambient környezetben! :)
- photo: A.Eduárd-
Tény, hogy az ország folyamatos fejlődésben van, így aztán mit gombák épülnek a luxus paradicsomok, de hogy lehet úgy fürdeni, hogy látod, kevesebb mint 2 m-re vagy egy halom nagy kupac szeméttől?
- photo: A.Eduárd -
Mi kihagytuk a fürdést, míg találtunk egy szép, elhagyatott, csendes és legfőképpen tiszta helyet (úgy 10km-re) - végre jöhetett a fürdés!
Benne is a nép a vízben! Én kevésbé - tusolási lehetőség híján elég kellemetlen tud lenni az utána - szerencsére hamarosan sikerült szállást találni Al Karak városban.
- photo: K.Boti -
Meg kell hagyni, jó ha van két profi fotós a csapatban, főleg így, hogy a téma adott! Csodálatosak voltak a színek, az idő... A só kicsapódások a köveken, úgy a parton mint a vízben...
- photo: A.Eduárd -
A víz színe - a fehér talajnak köszönhetően bámulatos! Bár akkor is nézegettük, de így a képeken talán még fantasztikusabb! A következő megálló Jordánia legnagyobb lovagvára volt: Al Karak.

No comments: