Sunday 24 October 2010

GorogO.-Meteorak

Nagyon kesore sikerult megerkezni Trikala-ba, szallas sem nagyon volt 50eur alatt reggeli nelkul... igy aztan ejjel 1-kor mentunk tovabb Kalabaka-ba! Itt szerencsere sikerult szobat talalni 45Eur-ert reggelivel egyutt! Orultunk, mert elegge faradtak voltunk es hat tudtuk, hogy masnap a Meteorak meglatogatasa utan egyenest nyomjuk haza! Reggel 10 orakkor neki is vagtunk az "ismeretlennek"...
Nagyon laza helyen vannak ezek a kolostorok. Van beloluk vagy 10 db. Ebbol 3-at meg is neztunk, jo resze le van zarva, a turistak nem latogathatjak! A belepo dij globalis, mindegyikbe 2Eur/fo! Mi a Moni Varlaam-ot neztuk meg legeloszor, utana a Moni Agiou Nikolaou Anapafsa-t es vegul, szerintem a leg vaganyabb volt a Moni Megalou Meteorou.
Mindenfele ikonok es oltozekek voltak bent, na meg persze egy kis kapolna mindenikben, ami egy bizonyos szent nevet viselte (altalaban). Ez itt egy szent palast koronaval egyutt! Ezekben a helyisekben nem szabadott fenykepezni, igy csak lopva sikerult 1-2 kepet kesziteni.
A kedvencem, a Moni Megalou Meteorou. Azert jott be annyira, mert itt betekintest lehetett nyerni a szerzetesek eletebe, hogy milyen eszkozoket hasznaltak...
Ez egy belso folyoso, balra lepcso visz fel a konyhaba!
A konyha! Kozepen egy nagy tuzhely egy oriasi nagy usttel. Jobbra 5 rekeszes fozo "valami", kulon-kulon lehetett tuzelni minden fozo "szem" alatt! Balrol pedig egy kemence volt elhelyezve! Nagyon jol nezett ki, az biztos! Az egesz egy szikla tetejen. A konyha tetejenek kozepen pedig egy nagy lyuk volt, itt ment ki a fust! :)
Eloszor azt hittem ebbol ettek - de gondolom ez egy elokeszito valami lehetett (nagyon aranyos) mert hat komoly ebedlovel rendelkeztek a szerzetesek!
A kemence es nehany fedo meg kellek!

Az ebedlo! 6 ilyen asztal talalhato az ebedloben, ez volt a leggondosabban megteritve - nagyon tetszett, a megteritesi modszer: pont olyan volt mint egy nagyon elokelo vendegloben. A szovet szajtorlot egy ezust gyuru fogta ossze derek tajt, benne a kanal, a kes es a villa! Nagyon jol nezett ki!
Es egy masik helyisegben a kellekek melyet a mezogazdalkodashoz hasznaltak. Fa lapat, villa, kukorica hancsolo, boros korso, eke, stb. Engem ez fogott meg. A kis kapolnak mar ismerosek voltak Mystras-bol, csak ott nem voltak ilyen jol karbantarva, igy azok nem nyugoztek le nagyon! Bevallom picit tobbet vartam ettol a helytol - lehet azzal volt bajom, hogy szinte a kapuig lehet menni autoval... nem tudom! Innen nekivagtunk a hazafele vezeto utnak!
Ez Kavala varoska Eszak Gorogorszagban. Ugyanis ugy dontottunk, hogy Sofiat elkeruljuk, ne kelljen megint dugoba dekkolni 2.5 orat mint arra menet! Ki is neztuk a terkepen, hogy van egy atkelo hely Komotini (Gororg o.) es Kirkovo (Bulgaria) kozott, ugy a hellen terkepen mint a bulgar terkepen! Sajnos csak a terkepeken van ez meg, ugyanis igazabol ez sohasem keszult el, igy el kellett donteni, hogy tovabbmegyunk Svilengrad fele, vagy visszafordulunk egesszen Kato-ig... az elsore szavaztunk, ott legalabb tudtuk, hogy biztosan at lehet kelni - es a megkozelitest ugy dontottuk leroviditjuk a hegyeken at! kb. 50km-errel kevesebbet mentunk es megerte - az ut nagyon jo volt, nem volt forgalmas, jol lehetet haladni!
Itt neki a hegyeknek! A teli hold kisert utunkon! ;) Jo volt! :)

Visszatekintve Gorogorszagi kirandulasunkra, bennem a legnagyobb elmenyt Delphi hagyta - nagyon tetszett! Utana persze az Olympus hegy! A kiszamolasokbol ugy jon ki, hogy kozel 5000 km-ert autokaztunk az egy het alatt, de az elkovetkezo napokban egy terkepet is szeretnek feltenni, hogy merre jartunk! :)

Egyszoval, meg kell ismetelni! :D

No comments: