Sunday 24 October 2010

GorogO.-Athen

Vegre valahara megerkeztunk Athenba! Hat ezt is mondhatnam, de igazabol ami elotte volt az felulmulta az itt latottakat! Meglehet, hogy valamelyest telitodtunk a temerdek latnivaloval amit az elotte megtett uton lattunk... Az Atheni forgalom sem semmi... az a varos tele van autokkal es robogosokkal (persze meg messze all Olaszorszagtol)... Szerencsere kaptunk egy jo parkolohelyet es nekiugorhattunk a Helen fovaros nevezetessegeinek!
Az elso termeszetesen az Akropolisz volt! Csodalatos idot kaptunk... de mivel delutanra ertunk oda, igy kellett egy picit sietni! Hatam mogott a Parthenón.
A teton fontrol nezve balrol fekszik az Erechteion. Egy vasrengeteg (daruk) volt mindenfele... elegge rontottak a mitikus tajat, de azert lattuk, amit akartunk ;)
A Parthenon hatulrol... Az Akropolis a varos kozepen van 1 domb tetejen... csodas a kilatas! Latni az egesz varost, tavolban a tengert es a hegyeket! Nem voltak buta emberek az Atheniak, az biztos!
Athen varosanak egy kis resze, kozepen pedig a hires Zeus temploma, amelyben az a hires oriasi Zeusz szobor allt! Ennyi maradt meg belole...
Az Akropolisz oldalan levo szinhaz, a Dioniszosz szinhaz - illetve ami megmaradt belole!
Ez a Héródész Attikosz Ódeion-ja. Egy altalaban fedett hely, ahol eloadasokat, szonoklatokat tartottak!
Zeus temploma a hatterben az Akropolisz-al.
A Romai Agora.
Az Akropolisz a Thiseio parkbol...
Tovabbra is az Akropolisz, de most mar az Areioszpagosz (koves dombocska kozel az Akropoliszhoz) tetejerol!

Athent hamar elhagytuk, az ottani zsufoltsag es zaj nem vonzott - lehet ha tulzottan hozzaszoktunk mar a nyugodt elethez az elmult napokban! Mindenkepp a cel az volt, hogy minel kozelebb keruljunk a Meteorakhoz, hogy azt megnezve indulhassunk is haza...

No comments: