Monday 4 October 2010

Egyesko - 60km

Az EKE ujbol megszervezte az Egyesko 60km-es gerincturat immaron 12-ik alkalommal... az idein en is reszt vettem... Csikmenasagrol indult a gyalogtura, odaig busszal mentunk amit az udvarhelyi csapat szervezett meg (http://www.ueke.ro/). Ismerkedessel kezdodott, bar azert volt ott mar jo nehany kedves arc...
Este lefekves elott meg regisztraltunk es ekkor talalkoztunk a 2 abraval. A baloldali a szint kulombsegeket mutatja a jobboldali pedig az utvonal terkepe! 60km. :)

Egy kis beszedet is hallhattunk meg egy kis utbaigazitast is, ami foleg azoknak volt hasznos akik mar ismertek az utvonalat persze majd zarasul egy kep osszeallitas a tavalyi turarol!
Sotet volt amikor reggel elindultunk! Fejlampakkal vilagitottuk utunkat es a virradat mar mesze a falutol ert utol.
Ahogy vilagosodott ugy nyilt meg a lathatar is es csodalattal bamultuk balrol a Harghitat meg a Csiki medenceben elterulo kodot! Halasak voltunk, hogy szep idonk van es hogy, bar picit hideg a levego megis csodas latvanyt tart elenk az eg!
Gombak - annyi gomba es el kellett setalni melettuk... ozlab, varganya, fenyoalja, csiperke, pofeteg - ugy katcsingattak meg minden, es nekem el kellett setalni mellettuk, hisz nem cipelhettem vegig a turan ;) Jaj, de olyan sok volt beloluk...
Az ut... bar gerinctura volt, azert akadt eleg sok le es fel :) Viszont szep volt az ido igy miutan a reggeli kod ami a csiki medencebol hozzank is elvandorolt, felszallt - nem gyoztuk legeltetni szemeinket a korulottunk levo tajakon! Szerintem nincs szebb latvany mint amikor hegycsucsokat latsz amig csak a szemed ellat!
Itt mar nagyon kozel voltunk az elso Check-point-hoz... Itt meg tele energiaval, keszen arra, hogy meghoditsuk a vilagot!
Az elso le es fel rogton az elso alairas utan, onnan a Szellore, a teton volt a masodik Check-point! Itt mar sajat magunknak kellett beirni a idot es a pecsetet.


Gyonyoru csiperkek - de mindhiaba, ott hagytuk ahol kaptuk!
Orias ozlabgomba! Egyedul a fube...
Itt mar a Szello teton. Komotosan nekidolve a tetore epitett "jelzofanak". :)
Peter havasa fele mentunk tovabb kovetve a gerincet egesszen a Gyimesi hagoig, ahol palacsinta, zsiros kenyer es tea vart szerintem jo aron...
Az ut... fenyvesek es legelok amig a szemed ellat... szerencsere mar a nyajakat osszeszedtek teleltetni, igy kellemetlen kutyas elmenyekkel nem buszkelkedhetunk! :)
Eloszor pillantottuk meg a Szepvizi tarozot! Hatterben a Hargita!
A szerelmesek forrasa! Bar voltak olyanok is aki azt allitottak, hogy ez mar regen kiszaradt, mi megis tettunk egy kis kiterot, mar csak a poen kedveert is!
Bandi bacsi az osvenyen... a tavolban a legmagasabb csucs az a Pogany-havas, ott kell jobbra terni... az van kb. feluton!

Baktatnak a helyiek is joszagaikkal...
Meg egyszer a Szepvizi tarozo, most mar valamennyi latszik a Csiki-medencebol is...
Itt meg egyszer a Pogany-havas elotte a mobil halozatok antennaival...
A Tatros volgyenek kezdete! Gyimesfelsolok felso fele!
A Gyimesi hago, vagy atjaro... itt elmajszoltunk nehany palacsintat es megittam 2 bogre teat (nagy soros poharba mertek) ;)
Tovabb indulva egyszer csak Bandi bacsi utanam szolt, hogy nezzek fel az egre... megerte! :)
A Pogany havas oldalabol visszafele fenykepezve probaltuk osszerakni, hogy honnan is jottunk... Hat kozepen, picit balra, a legmagasabb csucs a Szello (1494m). Onnan szamitva jobbra harom ujnyira ertuk el a gerincet!
Igazi csendelet - kis kaliba, bekesen szalldogalt a kemenyen a fust, csak a kutyak csaholasa torte meg neha a csendet...
De nekunk menni kellett tovabb - szebbnel szebb helyeken - mondjuk a szemkozti esofelhok kicsit megingattak...
Oszi mikulas szeker tetejen... egyszerre 3 szekerrel voltak ott...
Hatterben a Naskalat, a hegy amelyiket neha a csiki havasokhoz neha pedig a Nagyhagymas hegyseghez sorolnak... kevesen lattak mar ugy, hogy ne legyen kodben vagy epp ne legyen vihar amikor a gerincen setaltak... tavolrol mar en is lattam igy, de Vasarnap nekem sem volt szerencsem, kemeny kod volt!
Es megerkeztunk a szallashelyre... allitolag 43km-ert gyalogoltunk! Nagyon finom tokannyal vartak - pikans, mondjuk lehet a fuszerezesen segitett az is, hogy elegge ehesek voltunk mar amikor odaertunk! Ebbe az ustbe foztek kb. 130 fore valo adagot!
A szobank... nem volt benne futes, de mivel 7-en aludtunk benne, sikerult annyira kimelegiteni, hogy nem faztunk ejjel - bar lefekves elott 3 fokot mertek!
A zsindelyes teteju hazikoba aludtunk...a kicsibe lakik a hazigazda es kedvese...ok sotetpatakiak (Kozeplok) 10 lej volt a szallas/fo es benne volt tea+KV+tej...
Itt mar uton a Naskalatra Vasarnap reggel... kod boritott be mar mindent - alig lattuk merre kell menni - aldott szerencse, hogy Lehel bacsi mar ismerte az utat, mert en legalabb 2-szer mentem volna el rossz iranyba... ezen a szakaszon elegge gyenge volt a turista jelzes (gyenge =nulla)
Neha - neha lehetoseget kaptunk arra, hogy egy-egy pillantast vessunk a kornyezetunkre, hogy nehogy abba a tevhitbe gyalogoljunk, hogy balrol 6000-s csucsok vannak, mig jobrol a Csendes ocean mossa a hegy oldalat :D
Amikor eloszor megpillantottam a feher havacskat a fenyofan nem hittem, hogy jol latok - kesobb elhittem!
Ez nagyon tetszett, egy megfagyott fucsumo...
Jobbrol fujt a szel... latszik is... ahogy lemaradtal 2m-el mar nem lattad az elotted haladot!
Egy kis reszen az erdon vezetett at az ut! Olyan horrorisztikus volt - le is fenykepeztem :)
Itt meg egy pillanatra bepillantottunk a csiki medencene... Az Ur ritkan szorta ezeket a lehetosegeket :)
Na itt ha nem varnak meg Bandi bacsi es Lehel bacsi, Tutatiszra mondom, hogy eltevedtem volna! Ket eszmeletlenul jopofa ember...
Itt mar tul a Naskalaton, de a hegy meg suru kodbe...
Nem messze a Vasarnapi elso check-point-tol... itt legalabb 1 oras pihenest terveztunk... 10 percnel tovabb nem engedte a hideg, hogy maradjunk...
Tavolban a Naskalat - mar nincs kod... :)
A kis csapat nekivagott az Ocsem-nek... jo kis emelkedo volt, az biztos!
Es itt vannak a feher fenyok... ha nem lenne zold a fold, siman elhinnem, hogy tel van!
Ott ballagva a kodbe egyszer csak valaki megkopogtatta vallunkat es azt mondta: "Itt vagyok"... ez volt az Egyesko... Na, hat ez ugy tortent, hogy egyszer csak a kod sziklava valott! ;)
Nem volt egyszeru kepet csinalni... amint megnyomtuk a gombot, rogton bujt meg egy ujjabb kodfelho moge :)
Itt mar a taraja es megvan... igazi sikerelmenynek szamitott! :D
Az Ocsem Balanbanyai oldala...
Az Egyesko a menedekhaztol - azt utolso Check-point-tol. 17 orat gyalogoltam osszesen idaig... 60-65km korul tettem meg a ket nap alatt!
S bar fent a hegyen mar a tel szineit veltuk latni, nehany szaz meterrel lennebb a osz meg szolidan kitart!
Balanbanyarol az Ocsem... ott gyalogoltunk vegig, a gerincen tul, picit lennebb...
Nagy tapssal erkeztunk a kocsmaba... itt emleklapokat osztogattak es korlatlan mennyisegu zsiros kenyeret es teat... felpotoltuk azert nehany sorrel a dolgot es nem csak ;)
A buszon hazafele enekelgettunk es elegedetten gondoltunk vissza az elmult 2 napra, meg mindig hihetetlen mennyisegu gyaloglasra... Nekem nagyon tetszett es bar mostansag ugy velekedek, hogy minek ketszer menni ugyanazon helyre, megis szeretnek jovore is resztvenni rajta!

1 comment:

aeduard said...

nagyon vagány beszámoló, sok szép képpel. Tetszett, h bár csak két nap volt, jó változatos helyek és időjárás volt