Monday 18 October 2010

GorogO.-Delphi

Neki is vagtunk Athennak... Az elso nagyobb varos amin athaladtunk es megtetszett, bar kaotikus volt nagyon, megis volt egy egyedi feeling-je! Az egyik dombon a var is allt, onnan keszult az alabbi 2 kep.Lamia varosanak egyik resze...
A var a falakon belul! A muzeumot is megneztuk - sajnos szamomra nincs igazan kulombseg a szinte azonos meretu/formaju/szinu edenyek kozott, igy egy bizonyos ido utan elegge egylere kezdett menni az egesz! Termeszetesen azert ki nem hagytam egyet sem! ;)
Az utunk Lamiabol Thermophyles-hez vezetett, hisz ha mar itt jartunk a kozelben, nem hagyhattuk ki Leonidas kiraly emlekszobrat sem, az a spartai kiraly aki vagy ezer katonaval szembeszallt a perzsa tobbtizezres sereggel... Sokat nem latni ott... de azert tisztelegtunk elotte! :)

300 (film)

A fenti helyiseg nagyon megtetszett! Az a neve, hogy Arahova, kozel van Delphi-hez! Rendezett kis telepules a hegy oldalaban... takaros kis udvarokkal... Nagyon bejott!
Na de hogy kerultunk ide? Uton Athen fele elneztunk egy elterot es Delphi fele vettuk utunkat, es ez csak nehany kilometerrel Delphi elott tunt fel :) Jaj, annyira orulok, hogy elneztuk, mert lehet ha Delphi igy kimaradt vola - es talan a legszebb hely egesz Gorog honban!
Ez it mar Delphi. Pontosabban az ókori görög színház és Apollon templomának romjai, felülnézetből... Magas hegyek oldalaban keszult az egesz! Amikor megerkeztunk kisse esos ido fogadott, keves kod es a felhok mar neha-neha beboritottak a hegyek tetejet! Az orakulum (Delphoi Szibülla) az Apollon templomanak fopapnoje volt! El is kepzeltem szegeny gorogoket, hogy milyen lehetet akkoriba ide feljonni! Az egesz helyet misztikum ovezte - engem nagyon megfogott!
Ez a virag vegig kovetett! Barmerre mentunk Gorogorszagban, mindenhol lattuk! :)
Delphi stadion mely a Romai korban keszult - ha jol olvastam ott valahol... erdekes, hogy tobb helyen olvastuk, hogy a romaiak nagyon elveztek a gorog jatekokat, igy nagyon szivesen vettek reszt bennuk, sot egyes helyeken az aktualis epitmenyekhez hozza is toldoztak ezt-azt! ;)
Az arena a masik iranybol... ide tilos volt bejonni! Hallottuk is lefele menet Szilardal, hogy futyoresznek/sipolgatnak, de tettuk a hulyet, hogy nem ertjuk, hogy nekunk szol! Aztan egy aranyos leanyzo szembe setalt velunk es megprobalt megdorgalni fulig mosollyal... :) Emelte a hangulatot! ;)
Fontrol a Szinhaz, alatta az Apollon temploma es ott lentebb az Agora... Az Agora mogott levo olivafak mogott van a Athéné Pronaia... sajnos csak eljovetelunk utan tudtuk meg, hogy az kimaradt! Na nem baj, legalabb igy van miert meg egyszer visszamenni! :)
Egy fenti kep akkor keszult, amikor egy pillanatra felszalt a kod es a felhok is magasabra iveltek! Latszik a volgy felso resze es a antik romok!
A Muzeum! Ez egy sphinx, mely az Apollon templom mellett allt... aranyos!
Egy kis utca a telepulesen!
Es egy kis esti elet! Itt kirugtunk a hambol... el is koltottunk 75Eur-t! :D

No comments: