Monday 18 October 2010

GorogO.-Olympos

Mar delutan elhagytuk Thessalonikit es nekivagtunk az ismeretlennek, ami igazan akkor valt ismeretlenne, amikor kiderult, hogy kozel 1 oraja bolyongunk es nem nem tudjuk, hogy hol is vagyunk! Sarkon fordultunk es vissza! :) Athen fele vettuk utunkat de mivel szallast sehol sem talaltunk az autopalya mellett es hat a legkozelebbi varosba eltevedtunk, ugy dontottunk, hogy (es ha mar ugy is az Olympos labanal haladunk el) megprobalkozunk Litochoro-ban. Talaltunk is nehany szallodat, de 45Eur/szobabol nem akartak engedni... Vegul 2 szobat ideadtak 60-ert. Reggel ez a kilatas vart!

Az Olympos Litochoro-bol. Szolt a neni, hogy ha fel akarunk menni, siessunk, mert a tenger felol eso jon. Nem is reggeliztunk, ugy vagtunk neki a hegynek, abban a remenyben, hogy talalunk majd egy kozertet es ott tankolunk!

A felhok gyulekeztek, a hegyet sutotte a nap! Igy belevagtunk! 15km van Priona faluig... mi nem lattunk semmilyen falut, csak egy parkolot egy csomo autoval. Leparkoltunk mi is es neki a hegynek!
A csucsra 3 osveny vezet errol az oldalrol, de mindharom az "A"menedekhaztol indul! Igy egyszer el kellett jutni oda! 3 ora van kiirva, nekunk 2:30 perc kellett, de en nagyon elfaradtam...
Mint ahogy megszokott mar az ilyen helyeken, oszverekkel hordjak fel a dolgolkat a helyiek... Sok szembejovo turistaval talalkoztunk, tobbseguk gorog volt es mondtak, hogy siessunk, mert "csukodik" be az ido!
Egy tron! Olyan gyonyoruen sutott itt meg a nap...
A felhok utolertek es hat neha-neha bepillantast engedtek Zeus haza tajara de vigyaztak arra, hogy sokat ne legyen idon bameszkodni!
Megerkeztunk az "A" menedekhazhoz! Itt nagyszeruen ki volt minden epitve,tenyleg le az osszes kalapokkal! Viszont kiirtak, hogy a kornyeken nem fogyaszthatod a sajat kajadat, mert 160Eur a bunti/fo! Hat ebbol az osszegbol sokaig lehet enni, meg odafont is! :)
Es nekivagtunk a csucsnak, bar en labaimat mar alig birtam cipelni! Bosszantott, hogy ilyen hamar elfaradtam... Itt meg latszik lent a menedekhaz...
Itt kinyultam es fejemet a taskamra tamasztva (meg ha nem is ugy latszik) szunyokaltam! Sajnos nem sokaig! Itt fent mar elegge nyers volt a szel!
Ekkor nagy keseruseg lett urra rajtam...kiderult, hogy bar azt hittem hogy nagyon sokat jottunk, meg messze vagyunk a celtol! Es mindenki csak lefele jott! ;)
Az osveny ahol nekunk fol kell menni - es hogy meddig? Halvany lilank! :)
Itt le kellett ulnom...
Itt mar le is fekudtem remenykedve, hogy a tobbiek lassan jonnek... es oly hamar ott voltak!
Itt egy csucson! A kistablan azt irta Skala 2866m. A kod teljesen korbevett, nem lattunk semmit! Epp indulni akartunk amikor a szel egyet gondolt es akovetkezo ket kepet tarta elenk:
Egy volgy mely oly nagy volt es oly mely!
Es egy csucs... Ugy tippeljuk a Stefani (2909m) csucslehet az...
Meg egyszer a volgy... meretei lenyugoztek - meg hogy a meret nem szamit! ;)
Mytikas (2918m) tetejen levo beton oszlopnak tamaszkodva nezek ki a fejembol... a kod jott, ment, egy - egy pillanatra szemeink ele tarva csodas gerincet es volgyeket, de a kovetkezo pillanatban a mindent elnyelo uresseg takarta be ujra az egesz hegyet. A fem dobozban egy nagy uzenet fuzet van... mi is irtunk bele... :)
Kedves Rigo Bela monda, hogy sok a kutya es hogy vigyunk ostort! Kutya sehol, ostor? Hat o is fent jart, az biztos! :D
Az ut lefele, illetve a felso szakasz... ha jol megfigyeli az embert lehet latni ket osvenyt... mi a belson jottunk es mentunk is!
Az osveny erossebben korvonalazodva...
Es egy pillantas a hegyen tulra... a telepules ahonnan a reggel legeloszor pillantottuk meg a hegyet! :) Ki voltunk nyulva... a 2.5 oras utat pont annyi ido alatt tetuk meg... es megbeszeltuk, legkozelebb min. 3 napra jovunk, csak ide!
Befejezesul egy titokzatos kep :) Es indulas Athennak! :D

No comments: