Monday 1 November 2010

Kolbaszfestival Bekescsaba

Egy veletlen folytan ertesultunk a Bekescsabai Kolbaszfesztivalrol es ugy dontottunk benevezunk mi is. Mivel keson ebredtunk fel, igy csak mint latogatok vehettunk reszt az egeszen, de igy is jo volt!

Egy kedves ismerosnek koszonhetoen Szanazugban sikerult talalni szallast egy nyaraloban (6 szemelyes) ahol 3-an nyugodtam meghuzhattuk magunkat - igaz az alvason kivul mast nem nagyon csinaltunk... persze a reggeli rajzfilm nezes is benne volt a programban! :)

Az utca - ez a helyseg foutcaja, ahol kb. 20 auto halad at naponta - eszmeletlenul vagany es nyugis kornyek! A tulajdonos is nagyon aranyos volt, egy lepes kolbasszal vart es egy darab fustolt hasaljat is adott! Rogton vettunk melle kenyeret es almapaprikat... Nagyon fincsi volt, bar mondjuk azt nem ertem, hogy miert kell annyire megpaprikazni mindent!
Pentek este, az emlitett kedves ismerosnek koszonhetoen vacsorameghivast is kaptunk egy igazi tot lakomara. Levessel kezdtunk, ami savanyu leves volt belsosegekbol keszitve. Utana kovetkezett a toltott kaposzta, ami picit savanykas volt, nekem inkabb a hagyomanyos kolozsvari kaposztat jutatta eszembe. Es vegul a kolbasz, a hurka es a ciganyka (kolbaszhus osszekeverve majjal es teniszlabda meretu gomboc formaban megsutve). Ugyanitt lehetosegunk nyilt egy latvany disznovago helyiseget megtekinteni - meg volt adva a mondja, az biztos! A kaja vegere egy cilu is elokerult - lencsevegre is kaptam.
Szombaton reggel nyitasra erkeztunk a fesztival szinhelyere - es persze ha kolbaszrol szol a dolog, mi massal kell kezdeni, mint a disznovagassal... bemutattak, hogy az illetok hogyan szoktak es a nezoket zsiros kenyerrel es palinkaval kinaltak - jol kezdodott a nap, es nem szabad kocsival menni az ilyen helyekre!!! ;)
Amiutan ehsegunket elutottuk elmentunk megnezni a versenyzoket! Temerdek ember volt ott, 4 satort allitottak fel (az egyik az maga a csarnok volt) ahol egyesek szerint 460, masok szerint 480 versenyzo csapat volt! Egy biztos, a reszvevoknek fantasztikus volt a hangulata, a latogatoknak sem volt rossz, de igazabol, vagy gyursz vagy kihagyod! :)
Mindenik satorban volt kulon zenekar! Mindenki bulizott, jol erezhette magat az ember mar csak attol is, ha figyelte oket! Ahogy befejezodott a kolbasztoltes, nekialltak az emberek tancolni, bulizni! Meg kell ezt nezni!
Es nem csak olyan csapatok voltak akiknek kozuk van a hushoz... motoros bandak, cegek, bankok, stb.
Itt mar a csarnok... lassan a vege fele a verseny! Voltak csapatok, amelyek a 30 cm-s kolbaszt le sem adtak - egyszeruen legyurtak, utana hazamentek, megsutottek es megettek! Aztan vissza a buliba, mert az folytatodott! Ugy vettem eszre, hogy az asztalok mennyisege/csapat az a csapat letszamtol fuggott! Volt pl. 3 fos csapat - ok 1 asztalt foglaltak el es az asztal diszites meg a kolbasztoltes megfert egyazon asztalon... volt viszont olyan csapat, ahol egy egesz asztalt tartottak fent csak a diszitesnek! Es micsoda inycsiklandozo diszitesek voltak!
Ami szomoru volt, hogy a versenyzok alkotasait nem lehetett megkostolni, enni csak azt lehetett amit a standot berelo cegektol vasarolt az ember, es meg kell hagyni, nem volt olcso! Akartunk venni kolbaszt hazahozni, de dragabb volt mint a "kozertben" :) Igy csokit hoztunk haza a kolbaszfesztivalrol! :)
A talalas viszont fantasztikus volt! Hmmm... meg most is tudnek egy jo nagyon zabalni az ott latott finomsagokbol!
Az egesz napot viszont nem toltottuk a vasaron - elmentunk kikapcsolodni egyet a kozpontba - es de jol is tettuk, hisz hazai arcokkal futottunk ossze akik meginvitaltak egy esti buliba!
A keso delutant es a kora estet ujbol a fesztivalon toltottuk - a tomeg nagyobb lett mint amekkora volt! Kezdodtek a koncertek - mulatos zene techno ritmusra - az uj modi magyar foldon is, sajnos! Na de lattunk egy aranyos kosarfono bacsikat is - le kellett fenykepezzem (fenti kep). Ugy magyarazott valamit, akkora lelkesedessel... :)
Aztan a kiallitok kozott volt egy kovacs stand is... egy jo nagy darab kovaccsal... hat ez tenyleg erre termett! Es jopofa is volt - arultak a szerencsepatkot rendesen :)
Az eredmenyhirdetest is megvartuk! Na az gyatra volt! Eleve rossz volt a terv, satrankent hirdettek nyerteseket de igy senki sem mondhatja el, hogy o az aranyermes, hisz 4-en vannak. Ezen kivul pl. a csarnokban a 3 dobogos kozul mar csak az egyik csapat varta meg az eredmeny hirdetest! Es unalmas volt! Meg a biztonsagi or is annyira megunta, hogy egyet szundizott - bar mikor magahoz tert meg mindig rendesen lodorgott! :D
Na de elmentunk a bulira. Egy kis helyisegben volt az ifi hazban viszont mindket csapat eszmeletlenul jol jatszott - es nagyon jo hangulatot csinaltak! Szivesebben hallgattam volna oket a delutani eloadasok helyett! ;)
A koncertek utan visszamentunk a szallasra, megelegedve, hogy egy igazan mozgalmas napot tudhattunk a hatunk mogott!
Reggel Gyula! :) Ugy terveztuk, hogy ha mar olyan kozel voltunk Gyulahoz, elmegyunk egyet furodni - viszont nem sejtettuk, hogy egy varba botlunk bele a strand mellett - igy furdes helyett varlatogatas es seta Gyula kozpontjaban, gyonyoru napsutesben!
A var nagyon cucc helyen fekszik es nagyon rendezett! Allitolag 5 eve ujitottak fel teljesen! Sok erdekesseget tartogat a latogatoknak! A kis tavacska mellette is csodas - lehet csonakazni is rajta...
A var belseje. Teljesen felujitva, viszont a mult hangulatat hodozza - olyan erzese van az embernek, hogy szeretne kiprobalni az akkori eletet, persze, ha lehet az foldesur borebol, mert gondolom parasztnak lenni nem lehetett valami kellemes! ;)
Fegyverszobak, kinzokamrak, konyha, ebedlo, es meg egy modern borozo is volt! Na de hogyan lesz a kaszabol fegyver?
Nagyon tetszett a kepen lathato 3 fegyver! A fejsze, a kard es a bicska is el van latva egy egylovetuvel! :)
Az emlitett borozo... nagyon hangulatos! Es Dezso es Reka!
Szomoru a szekely, halasznak reaja! :) Az a horog az kb 1m hosszu! :)
A varosban is setaltunk egy jot! Egy kis csatorna folyik at a kozponton es azon is lehet csonakazni :) Csonakos nep a gyulai... ;) Viszont itt hallottam egy magyar turavezetot nagyon szepen beszelni a magyar turistaknak a romanokrol! Gyulan eleg eros a roman kozosseg, allitasa szerint, es pl. a problema nem a ketnyelvu feliratokkal van, hanem ok mindent csak romanul irnak ki... de nem csinalnak ebbol problemat! Ovodatol egyetemig minden megtalalhato Gyulan... Nekem tetszett ahogyan az illeto beszelt!
Ellatogattunk egy 100 eves cukraszdaba is :) es megneztuk a kis muzeumjat is... jo kis elmeny volt! Aztan 8 ora hazaig! :)

Igy alakult az elso Bekescsabai Kolbaszfesztival szamomra - jo elmeny volt! Jaj es az a sok kolbasz! :D

No comments: