Thursday 12 August 2010

Hunyad es Deva vara.

Ugy hozta az alkalom, hogy nehanyan ugy dontottunk meglatogatjuk a Hunyadi kastelyt es a magas Deva varat!

Ilyen a makett - a var mely oly sok evszazadon at ott allt egy es mely oly varazslatos kepeken, festmenyeken.

Es igy nez ki a delioldala - epp felujitas alatt van, igy a remelt kozepkori cuccok es fegyverek helyett nehany fa butor es nehany korabeli keramia lathato, illetve eszmeletlenul sok helyiseg van a turizmust taplalo csecsebecsekre aldozva.
Na de ha Hunyadon jar az ember, a jovo nemzedek palotait sem hagyhatja ki - es ami a legjobb az egeszben, hogy egyszeru megtudni ki a tulaj, a nev ott ragyog a haza tetejen!
Az az igazsag, hogy nem mertunk megallni fenykepezni, igy kb 20 kepbol sikerult ezeket kivalogatni... :D
Na de vissza a varhoz! Egyetlen olyan resz ahol olyan kepet lehet kesziteni a varrol, hogy a kozelmult (kommunizmus) nyomai nem lathatoak... Nagyszeru ez a hely...
Egy megorokitett pillanat - a kis patak egy kissebb vizesese ;)
Belso udvar... A var maga vagy 3-4-szer is at volt epitve - ezek a nyomok latszanak is rajta - vannak olyan gorbuletek aminek nem nagy ertelme van...
Ami autentikus az a kazettas mennyezet - ezt meg nem csereltek le OSB lemezre...
A dieta terem :) Tetszett, hogy 5 tipusu zaszloval megoldottak a diszitest - es jo, hogy nehany butort meg ott hagytak a terembe. Jo volt hallani azt is, amint egy polgar kozepkori hangokon szolaltatott meg egy cimbalmot.
Kis zig-zugok!
Ujbol a belso udvar. Most eloszor talalkoztam a Hunyadi var es a korulotte levo latvannyal, es elszomorito az, hogy a kozelmult (komunista) epitmenyei mennyire elrontjak az egesznek a szepseget! A lenti ket kep majd abrazolja szavaim rosszizet!
A hunyadi var teraszarol a kohaszati gyar kemenyei... nem lehet ugy kemlelni a tavolt, hogy ne a voros lobogo jusson eszunkbe!
Egy bastya az also varfalnal a hatterben ugyan csak a magas tornyok! Azt is mondhatni, hogy pucoltunk is innen mihamarabb. Rohantunk a Deva varahoz, bar hallottuk, hogy teljesen le van zarva!
Mivel elsore nem talaltuk a feljaratot, ezert ugymond toronyirant kimentunk autoval a legkozelebbi ponthoz es onnan gyalog. Miutan elhagytunk nehany fat egy szeles, terepjaroval is megteheto utra bukkantunk!
A kodos reggelt mar kergettek a nap sugarak... jo kis hangulatunk volt - kellemes hely es konnyed setanak bizonyul a felfele araszolas :)
Kb. 20 m-re egy szurke hazikotol megpillantottunk jobra egy kis osvenyt. Egyontetuen ugy dontottunk, hogy arra probalkozunk. Bar egyes helyeken nehezkes volt a haladas es persze egy cseppet sem csihanymentes - de egyszer csak a varban talaltuk magunkat.
Ez a var kulsejen felhuzott alvany - gondolom a javitashoz (bar mar nagyon reg ilyen allapotban van). Hamar rajottunk, hogy tilosban vagyunk (amelett, hogy mondtak is barataink, a varban rajtunk kivul nem tartozkodott senki) es ez valamelyest izgalmasabba tette az egeszet! Viszont a kepen levo helyre kiallni sem volt semmi - nagyon eros huzat volt - elegge batortalannak bizonyult a csapat - en csak masodik nekifutasbol mertem elmenni a szeleig :D
Az alvany es a fal kozotti rest probaltam lencse vegre kapni... van ott nehany emeletni :)
A teto szerkezet modern...
De meg latszanak a romok...
A pad ahol megpihent az kinek meg a lababol is kiment az ero! :)
A turistak csak odaig johettek fel - volt is nagy meglepetes amikor elindultuk lefele, ott ahol vegterre is le volt zarva! :D
Ez a lepcso felso vege - itt mar tutira vettuk, hogy rossz/tiltott zonaban vagyunk - most mar a buntetest kellett csak meguszni! megusztuk! :D Vart rank egy hazank nyelven szolo kisember. El is kezdett idegesen szidni minket, de miutan latta, hogy nincs kivel, egyszeruen odebb allt! :) Mi meg buszken, hogy azon kevesek kozet tartoztunk, akik megis megneztek a Magas Deva varat, bar az teljesen le volt zarva, elindultunk vissza az autonkhoz!
Egy pillantas Deva varosara!
Es itt, mar keserves szemekkel vartuk az ebedet Gyulafehervaron, a Preciosa nevu vendegloben! Egy ujabb nagyon erdekes napot tudva magunk mogott - batran modhatva, hogy a Hunyadi es a Devai varat sikeresen megismertuk! :)

No comments: