Monday 23 August 2010

Csiki havasok tura

A csiki havasok tura - a kis seta amit mar gyerekkorom ota ohajtok es aminek legeloszor 7 evvel ezelott indultam neki (3 jobarattal) utana meg kb. 5 evvel (ekkor mar 5-en) de a mostanig meg nem sikerult befejezni. Szoval a kis csapatunk ugy dontott, hogy legyen egy mas tipusu turazas is, mint amiket kozosen szoktunk uzni, nincs csucs-tamadas, hanem tura az egesz... A szerencse ugy hozta, hogy nagybatyam is itthonjaban volt, igy az ajandekba kapott suldocsket (kb. 40kg) feldobta a csapat javara! Tehat az egesz kirandulas azzal kezdodott, hogy csutortokon este disznot vagtunk!

A kis zaki asztalra kerult! A neveloje (kozepen, hatul) volt a hetvegen a fogatosunk is, igy megkonnyitve terhunket - persze asztaltol locakig, mi mindent felpakoltunk!

Nincs disznovagas lecsi-pecsi nelkul, bar csikban ezt mocskos tokanynak hivjak, azert mindanyian (csikiak es udvarhelyiek) egyforman jot ettunk belole!
Reggel sikerult csak egy 30 perces kesessel indulni, miutan a maradek lecsipecsit felzabaltuk :)
Es itt van a nagy csapat! Volt ott Norveg szekely, zsido szekely, torott labujju szekely, atszurt labu szekely, es meg sorolhatnam a csapat egyedeinek kulonlegessegeit :) Na de volt egy szekely fogatos is, lovastol, szekerestul - es de jo volt ;)
A szenas utja :) Allitolag ha a magyarok eljutnak oda, hogy ok fejezzek be az utat at a Gyimesekbe, akkor a fout itt lett volna megcsinalva, szerpentin nelkul!
Bóby bizony neha segitsegunkre szorult - toltuk is a szekeret rendesen :) Persze a legkitartobb Szilard es Zsombi volt - ugy szaladtak 1-1 kovel a kezukben a szeker utan, hogy kitamasszak a hatso kerekeket ha a lo (a monyas) hirtelen megall!
Penteken az elso etkezesunk a szabadban! Epp ebedelunk: zsiros kenyer + toportyu + paradicsom es hagyma :)
A "motor sirulo" - ezt meg a magyarok epitettek annak idejen!
A szeretok kutja - ittunk is belole rendesen - ki a szomjat oltotta, ki mast ;)
Visszapillantas az utra amit megtettunk... lent lathato a Szepvizi tarozo, a hatterben a Hargita hegyseg!
A csiki havasok ket legmagasabb pontja (Szello - antenna a tetejen, jobbrol es Peter havasa - erdo van a bal oldalan). Megajandekozot az eg csodas idovel - egy halom jo fotot sikerult mindannyiunknak kesziteni!
Na es persze a latvany: barmerre nezel hegy-rengeteg! Oly kicsik vagyunk ebben a nagy vilagban, viszont mig a negy fal kozott vagyunk oly nagynak kepzeljuk magunkat...
Na es hat mirol hires meg a csiki havas? Hat az esztenakrol... itt a bator csapat, miutan mar megjartuk, hogy vagy 5 kutya nekunkrontott - itt mar turelmesen vartuk, hogy a pasztorok visszafogjak/hivjak kutyaikat! 12 kutyat szamoltunk - hat jo kozel alltunk egymashoz :)
Varunk, hogy vonuljanak el a juhok, remenykedve hogy a kutyak megoszlanak... Azert elegge jellemzo erre a videkre ez a helyzet - nem is nagyon javasolt egyedul nekivagni ennek a videknek - a pasztorok szerintem meg elvezik ezt az egeszet!
Kalibak es egyebb szenatarolo alkalmatossagok! Es persze az elmaradhatatlan hegyek!
Egy kis gazdasag! Na itt minden volt: kutyak, disznok, tyukok, stb.
Az elso satortabor - mar elegge lemenoben volt a nap - bele kellett huzni... csodas egbolttal kapraztatott minket az eg, viszont elegge hideg is volt...
A fa viszont nem volt gond! Egy egesz kiszaradt fat dontottunk ki tuzeles celjara :)
Es persze nem mesze volt a forras, ami egyben itatokent is szolgalt az allatoknak - friss volt a viz, az egyszer biztos! :)
A fogatos es a pasztor... jol megvoltak - talalt a szo! A pasztor havi keresete 500Ron, de mindene megvan es allitasa szerint meg boldog is! Kar hogy csak max. 6 ho-ig lehet ezt csinalni...
Reka betevedt az erdobe es amiutan meg egy cserehatu kityot is latott meghozta a kedvunket egy kis gombaszashoz - talalt is a csapat rendesen...
Apahavasa. Innen pillantottuk meg eloszor a Gyimesi medencet! Jo erzes volt nagyon! Utana nekilathattunk a taborkeresesnek.
A vadaszhazhoz erve, honet-honnet nem elotermett a brigader (erdeszek fonoke) es megszidott, hogy csak ugy nem lehet satrazni ahol mi akarunk, utana felajanlotta, hogy taborozzunk le az o hetvegi haza kertjebe - nagyon jol jott, mert cucc hely volt!
Es ledobbento milyen bovizu foras eredt ezen a telken (Hidegkut).
Szombaton belefert egy kis extra szorakozas is, igy nehany ijloves is johetett...
es persze foci harmat utan oldalas terepen... nem volt jatekos aki ne esett volna jo nagyot - en csak a csihannal vegyultem ossze... Megoldva a reuma problema :D
Es persze az elmaradhatatlan zaba! Rokagomba tokany hussal dusitva + sult + csavart hus + meg fene tudja mi... csak ettunk es ettunk... es persze utana meg torkunk szakadtabol enekeltunk!!!
Vasarnap reggel jott a leereszkedes az ezereves hatarra... egyeseket a csapatbol megviselt a dolog, masok meg konnyeden ertek a vegere - persze az egesszet szinetzte a lelegzetelalito taj!
Itt nevelkedtem 5 eves koromig, es mindig is arrol almodtam, milyen lehet ott allni, a szemkozti hegy tetejen... most sikerult ezt megtapasztalni...
Ballagunk lefele - keressuk a hatart!
Egy csoportkep a hatterben az Apahavasa, immaron a Gyimesi oldalarol...
A roman resze a Gyimeseknek... :( Palanka.
Csango buglya! Kozelebb all a roman buglyahoz mint a szekelyhez szerintem.
Palanka megint - teljes kep :)
Egy kis magyarkodas az hatar konel - roman zaszlot nem latni - nekik ez a hely nem sokat jelent :D
Egyutt a csapat a hatar tetejen, a hatterben a magyar oldala a gyimesi medencenek (Gyimes Bukk)
Az orhaz es alatta a bunker - elotte meg munk!
Fegyverek es egyebb erdekessegek a bunkerben...
Es itt hazater a pasztor, Dezso teritojevel kezeben, nyugodtan pihenve a busz ajtajanak sarkan - szedulten attol az egy hideg csikisortol amit leerkezesunk utan elmajszoltunk! :D Csodas kirandulas volt - johet a kovetkezo!
Na es a GoogelEarth segitsegevel sikerult nagyjabol beloni azt is, hogy hany km-ert gyalogoltunk! kb. 38-at :)
Sikerult belevenni a taborhelyeket is es a kiteronket az Apahavasara is ;) Az utvonal a szeker utvonalat koveti es nem a kalandoroket :D

No comments: