Monday 10 May 2010

Uton Sahara fele

Reggel koran buszra ultunk es nekivagtunk az ismeretlennek... Ait Benhaddou volt az elsodleges uticel, 1987 ota az UNESCO vilagorokseg resze, es itt forgattak olyan filmeket mint: A mumia, a gladiator, Lawrance az arabiai es meg sok mast.
Hatam mogott a 60 milio dollaros szinhely - tenyleg fantasztikus - meg egyszer meg kell nezzem az emlitett filmeket...

Az egyik kisutcban - folyoso folyoson, kislak nagylakon... cucc hely!



A Kashbah tetejerol egy rovid, szeles pillanat! Olyan erdekes volt szamomra, hogy a folyok menten (melyek persze az Atlasz hegysegnekkoszonhetoen leteznek) van elet... ezen kivul csak kosivatag egeszen a Saharaig.

Ezt kovetoen valaki azt tanacsolta, hogy ha akarunk egy igazan nagyszeru dolgot latni, nezzuk meg a rozsa paradet El-Kelaa M'Gouna (Valey of the Rose). Ide egy helyi kisbusszal erkeztunk Ouarzazate-bol (1.5h, 3Eur). Nagyszeru volt a hangulat a kisbuszba, es hogy minden tokeletes legyen, osszehavrkodtunk egy helyi sraccal, aki sokat meselt nekunk a BERBER-ekrol, arrol, hogy hogyan vannak elnyomva az arabok altal, stb.
Amikor megerkeztunk a rozsak volgyebe mar nagy volt a tomeg, gyulekeztek az esti eloadas-sorozatra.
Mi csak egy kis reszet sikerult megnezzunk az eloadasnak, mert kozben kerult valaki (az uj baratunk fonoke) aki azt igerte, hogy ingyen elvisz Tinerhitbe (80km-el kozelebb az vegallomashoz)... es el is mentunk veluk. Allitolag nagy kockazatot vallalt, mert Marokkoban csak az swallithat kulfoldieket akinek van erre engedelye, ha elkaptak volna ugy 3 honapot ulhetett volna bortonben. Na de meguszta ;)
A Berber mozgalom - az eloadassal egyszerre tuntettek... eszmeletlen volt a hangulat - bevallom, voltak pillanatok, mikor a biztonsag erzetem elegge megingott :)

Tinerhitben megaludtunk - nagy civakodas kozepedte (helyiek maguk kozott, hogy ki tegyen ajanlatot) talaltunk szallast - innen indultunk tovabb Merzouga melle egy faluba, ahol a negy gumit negy patara csereltuk:
A kis csapat: Egy Irani lany es egy helyi no a kisfiaval (mindharman Hollandiaban elnek), a ket roman es egy nemet no a kulonbejaratu sajat idegen vezetojevel...

No comments: