Monday 10 May 2010

Erg Chebbi

Rissani-bol a jargany ami elvitt a sivatagba... csomagjaink fent mi meg bent masik 13 ember kozott - ez luxus utazasnak szamitott!
Es itt nekivag a kiscsapat a sivatagnak... Eduval aggodtunk ekkor, his a szel a homokot erossen pakolgatta jobbra-balra es attol feltunk, hogy nem lesz szep kontrasztos (kek eg, narancs szinu homok) kepunk a Saharabol!
Megerkeztunk az oazisba, espersze meg kellett nezni, mi a kaja: Tajine... vegetarianus modra elkeszitve, utolag hozzaadva a hus! Akkora mennyiseget hoztak, hogy mar a szemem is jol lakott a latvanytol... Jok amugy ezek a fozo edenyek!
Kaja elott, utan es kozben pedig szoltak a dobok. Mikor mi pufoltuk, mikor a helyiek. A kepen levo kissrac (sarga polo) turista, a masik ketto (kozepen) helyiek, ok figyelnek fel a taborra, jarjak korbe az oazist veszelyes allatok elkergetesere, stb. A jobboldali egyen az idegenvezetonk, Iusuf (nem biztos, hogy o hogy irja a nevet) - egy eszmeletlenul jo fej alak - fentmaradt felunk ejjel 2 utanig (igaz a vegen mar elaludt mig 3-an tovabb enekeltunk es pufoltuk a dobot)...
Es a varva vart reggel - kek eg (nehany feher felho)... tokeletes pillanat egy nagyszeru napfelkeltere...
Es jott a napocska is! A sivtagban, egy 100-150m magas dune tetejen vartuk a pillanatot!


Megfigyelheto amint a szel a homokot fujja azoldalon befele, mikozben a felkelo nap lassan messzebb es messzebb maga mogot hadja a horizont vonalat.

A dune aljaban az oazis... Amolyan sator taborok... minden kozeli szallodanak van egy vagy ketto...
Mi akozepen levo hatsoban voltunk... nagyon tetszett a kornyezet. Allitolag ilyen 1-2 meterrel a felszin alatt temerdekviz van, ezert is van az, hogy egy csomo fuszall lathato kepeinken!
A mi satortaborunk! Jobb oldalt lathato Andrasek alvohelye... ket matrac rajta az ok agynemuikkel melyeken a mi halozsakaink vannak kiteritve... A hatterben a nagy sator (ajto nyitva) az a nappali... melette balrol (innen nezve) a konyha... a tobbi kisebb sator alvasra fenttartva.
Mire visszaertunk, vart is a reggeli... Hat ezt meg lehetne szokni, azt hiszem... Hatul latszanak "agyaink"
Itt mar indul a banda vissza - Iusuf siettetett, mert hat jott a meleg es gondolom a teveknek nemtett volna jot!
Egy gyikocska - de nagyon tetszett az angol megnevezese: sand fish (homok hal)... Mivel hullo, igy konnyeden elkaphatta Iusuf - mi nem szallhattunk le a tevekrol, igy a vadaszat is elmaradt ;)
Barmennyire is ugy nez ki, mintha homok hegyek volnanak, ezek teve nyomok oldalbol (lentrol) fenykepezve - tevehatrol persze nagyitott fenykepezes modban (zoom-olva)... :D
Es vissza a ko-sivatagba (ebbol van eleg Marokkoba)... itt mar a taxiba (100Eur-bol kiegyeztunk 35be egesszen vissza Oarzazate-ig)
Es marad az emlek, mely ezeket a kepeket felethetetlenne es egyben csodalatossa teszik! Csak ultem a homok dune tetejen es bamultamki a fejembol - es arra jart egy muvesz!




1 comment:

Unknown said...

meg tobb kepet kerunk!!!!