Friday 7 May 2010

Toubqal

Es eljott a nap amikor nekivagtunk az ismeretlennek (LonelyPlanet konyv es egy aranyos Duro nevu Kolozsvari utleirasat kovetoen) Bar elaludtunk reggel, sikerult vegul is kierni Imlil faluba taxival (25Eur-t gomboltak le rolunk) Es onnan az ut gyalog - ugy kb 4 ora... Ma lefele jovet nem akartam elhinni, hogy tenyleg felmentunk... na de meglett. Ott hatul azok a hegyek alacsonyabbak mint ahol mi jartunk, de azok labanal aludtunk!
Itt meg uton folfele - nem gyoztem magamba tolteni a vizet - az atlag turistaknal gyorsabbak voltunk (Edu labara mar kovet is akartam kotni, olyan gyorsan ment), az allam viszont leeset amikor egy csajszika ketszer akkora zsakkal az utolso 100 m-en megelozott!
Nagyon sok volt az oszver, sot mar szokas is van: azt mondjak a helyiek, hogy az angolok azok mindig kernek idegen vezetot es neha oszvert is, a franciak mindkettot a keleteuropaiak, azoknak semmi sem kell! :D No ezek volnank mi - nagyon egyszeru az ut vegig, talan a legnehezebb Imlil falubol kikeveredni! :)
Nagy kesore megleltuk a szallast is (3207m magasan... ide ertunk fel elso nap Imlilbol, 1700m korulrol)... ket menedekhaz van, mi a folsoben voltunk - nagyon jo hangulat volt... egy szobaba kerultunk 4 franciaval, 2 angollal, 3 nemettel es 3 lengyellelm ja es meg igy is 2 agy uresen maradt :) De nagyon jo volt. Ossze is haverkodtunk a Lengyelekkel es megegyeztunk, hogy reggel egyutt vagunk neki - szerencsetlensegunkre... kozel 1 orat vartunk rajuk, utanna meg 30 perc utan ott hagytuk oket es elmentubk nelkuluk. 2ora45percet csinaltunk a csucsig, ott ultunk haromnegyed orat es felefe jovet talaltuk oket - szerintem meg mentek szite 1 orat a csucsug!
Hat ilyen helyeket kellett megmaszni kifele - befele konyebb volt... en vegig csuszkaltam... ami emelte buszkesegunket, hogy se kifele sem befele nem ert velunk senki, mi azert sok atlagos turista mellett elhuztunk... :) Jo ez a foto, nem?
Balrol masztunk fel es szembe latszik az osveny ahol kimentunk. A csucs meg kb 200-300 meter onnan a tetorol.
Toubqal: 4167m - jelenleg ez a szemelyes rekodom - Eszak Afrika legmagasabb csucsa! Csodas idot kaptunk, nem volt sem hideg, sem meleg - tokeletes volt minden!
Ez a falu mellett jottunk el felfele is es lefele is... Armoud a neve - az utolso helyiseg Toubgal fele - es latsszik fentrol! Amugy a teto akkora, hogy alllitolag helikopterrel is ra lehet szallni :)
Itt mar uton visszafele - ekkor mar a labaim nem voltak faradtak minden ok volt, kiveve a legzesem - neha csak ugy levego nelkul maradtam es akkor meg kellett alljak es behozzam a lelegezni valot :D

Hat ilyeneket lattunk meg meg sok sok mast... nem tudtam egyszeruen merre nezzek (persze miutan megpihentem)

Mar Marrakeshbol irom a fenti sorokat (20Eur-ert behozott a taxi - mar okosabbak voltunk)... Az esti hepaly helyett internet (abbol 1 este is eleg volt) es reggel koran Ouarzazate...


A csucsrol egy 360 fokos nezet! Jo sok volt a turista...

3 comments:

Marik said...

Kiraly helyen jartal...

Unknown said...

na ez mar valami....kivancsi lennek egy olyan statisztikara hogy hanyan jartak mar 4000 m folotti magasssagban !!!!! gyalog!!!!

Julia said...

Szepen beosztottatok az idotoket, es igy a keves idobe sokmindent felefertettetek. :-). Nagyon szep blog, sok szep szines keppel. Ja es megjegyzes: a Babel filmet is ott forgattak Bredpittek, azt is ujra kell nezni :-).