Wednesday 20 July 2011

Tordai hasadék

Egy Ludason eltöltött hétvége után úgy gondoltuk párommal, hogy teszünk egy kis kitérőt hazafelé és megnézzük magunknak a Tordai hasadékot és Torockót. Mindkét helyre 1-1 napot szántunk.

A Tordai hasadékhoz reggel 9-re érkeztünk, felszerelve kenyérrel, hússal, szalonnával és persze 2 palack vízzel (ami szükséges lehet az egynapos túrához)... kb 15 percig kerestük, hogy hol kell kifizetni a 3lej-fő belépő díjat, majd miután valaki útbaigazított hogy induljunk el, mert a jegyszedőt az ösvényen leljük!






Elvegyültünk hát a sűrű rengetegbe keresve azt aki majd ad jegyet és eligazít - szerettem volna kapni egy kis térképet a helyről útvonalakkal, stb. Ehelyett egy kis bezárt faházikó előtt találtunk egy köteg gyerek jegyet amit egy kővel nyomtattak meg, hogy ne fújja el a szél. Apró pénzünk nem volt, így aztán egy 2 eurós érmét hagytunk ott 2 felnőtt jegy áraként!






"Jót cselekedve" nekivágtunk az egyetlen ösvénynek ami ott volt.






A látvány nagyszerű. Két oldalt magas sziklafalak között csordogál egy patak az aránylag sűrű növényzet között.






És vannak jópofa dolgok is:






A csizmák bele vannak öntve a földbe - mindenképp a hatás nagyszerű.






A kis völgy és a helyenként szük ösvény - ajánlom mindenkinek!






A magas sziklafal, mely mindenféle formákat rejt...






... na és persze mi, a két kiránduló!






Már közeledtünk a völgy végéhez, persze ezt akkor mi még nem tudtuk!






Szép, de rövid :(






A víz is nyugodtabban csordogált, mintha megpihent volna a szorosba való belépés előtt!


Kinyílt a völgy, megjelent balról az erdő és jobbról meg a magas kaszálló - magas mert hát megmásztuk és az erős napsütésben gyakran kellett tartani a pihenőt!






Fentről a hasadék - szép kis látvány...






Egy kis virág






... nagyon tetszett, hogy a faluból a kifolyó patak befolyik a völgybe és nem fordítva :)






Ott jöttünk be autóval és hát arra is tervezünk távozni... ekkor tudatosodott bennünk, hogy a 3kg kaja amit a zsákban cipeltünk sajnos felesleges volt, hisz a 4,5-5km túrát (GoogleEarth szerint) mi aránylag gyorsan körbejártuk. A rablópecsenyének valót meg hát a parkolóban terveztük immár megsütésre! Nyárs híján az is elmaradt így aztán félig éhesen, félig fáradtan indultunk tovább Torockó irányába!






Egy utolsó visszapillantás a Tordai Hasadékra! Immár láttuk ezt is! :)





4 comments:

Boti said...

Fura, sokat terveztem a meglátogatását, mégsem értem el még soha a szorosba. Most elébb szökött a az ide is el kell menni listámon :).

Szabi said...

Egyszer tenyleg felpakoltatok a kis turara, na de sebaj inkabb legyen mint sem, ha tulelesre kerul a sor netan, meg jol johet :)
Voltam mar tobbszor a hasadekban, de van egy kissebb, a Turi hasadek, sokkal regenyesebb, erdemes megnezni, de csak vizet kell vinni, mert 2 ora alatt siman korbe jarod!Kerdezd meg ocsedet tobbszor voltunk arra egyutt!

Robert Andras said...

Nem is hallottam róla - mindenképp beszurjuk a következőkbe! Köszi a tippet!

Dexter said...

Oh nagyon csunya a taj en nem is ertem h miert mentetek oda :) NAgyon jok a kepek kicsi Roberto